PRZYPRAWY I ZIOŁA

PRZYPRAWY I ZIOŁA, DIETA, BOZENA KROPKA

PRZYPRAWY I ZIOŁA – SZCZYPTA SMAKU, GARŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Przyprawy i zioła to wspaniały dodatek do potraw. Powinniśmy się w nich rozsmakować. Zazwyczaj niezdrowa dieta oparta na półproduktach jest uboga w przyprawy i zioła. Po co komu wyszukane przyprawy do kupnego hamburgera czy pizzy na telefon lub do kurczaka z frytkami? Potrawy komponowane z naturalnych produktów są zdecydowanie bardziej urozmaicone. Dają kucharzowi pole do popisu. Wynika to z potrzeby i chęci poszukiwania nowych smaków. Produkty przygotowane przemysłowo uzależniają nas od intensywnej słodyczy, soli, glutaminianu sodu. Ich moc jest tak silna, że inne doznania smakowe nie wytrzymują konkurencji. Stosując dietę opartą na zdrowych składnikach, oczyszczamy swoje kubki smakowe i odkrywamy smaki, których dotąd nie czuliśmy.

Stosowanie w kuchni różnorodnych przypraw i ziół dostarczy nam też innych korzyści. Te dodatki do potraw zawierają olejki eteryczne, flawonoidy, sterole, witaminy i minerały, a więc podnoszą nie tylko walory smakowe, lecz także odżywcze. Mamy mnóstwo przypraw do wyboru. Kupujmy te ze sprawdzonych źródeł.

Poniżej znajdziesz kilka przykładów przypraw i ich zastosowań:

RODZAJ PRZYPRAWY ZASTOSOWANIE
Anyż ma działanie wykrztuśne, łagodzi nieżyt dróg oddechowych, łagodzi wzdęcia, wspomaga produkcję i wydzielanie żółci, wspomaga wydzielanie mleka u karmiących matek. warzywa (czerwona kapusta, marchew, szpinak, buraki), dziczyzna, sosy mięsne, ciasta, desery
Bazylia ma działanie rozkurczowe, poprawia pracę żołądka. potrawy z jajek (omlety, pasty), twaróg, rośliny strączkowe, pomidory, dobrze komponuje się z cebulą i czosnkiem
Chili przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie śliny, rozrzedza krew, ma silne działanie przeciwbólowe i przeciwwirusowe, opóźnia proces starzenia. rośliny strączkowe, mięso (drób, wołowina), kukurydza, kalafior
Chrzan ma działanie przeciwbakteryjne, zapobiega infekcjom, zwłaszcza dróg moczowych, wspomaga wydzielanie soków żołądkowych. sosy, gulasze warzywne i mięsne, dania z jajkiem, twaróg
Cynamon ma działanie przeciwgrzybicze, uspokajające, wspomagające przy przeziębieniach w stanach ogólnego osłabienia. ciasta, desery, jagnięcina
Czarnuszka ma działanie żółciopędne, moczopędne, przeciwnowotworowe. pieczywo, gulasze
Cząber ma działanie przeciwpasożytnicze, wspomagające trawienie, pobudzające łaknienie. rośliny strączkowe, potrawy z ziemniaków, mięsne, ryby (dodać kilka minut przed zakończeniem gotowania, ponieważ długo gotowany powoduje gorzknienie potraw)

 

więcej w książce

089_nowa ksiazka_1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *