Witamina D wzmacnia nadnercza, ponieważ wpływa na likwidację stanów zapalnych w organizmie, reguluje gospodarkę hormonalną, ma wpływ na rozwój próchnicy zębów.
Witamina D ma wpływ na zakwaszenie
Witamina D ma działanie przeciwzapalne, czyli likwiduje skutki uboczne nietolerowanych produktów, tym samym oszczędzając nadnercza.
Organizm, w którym toczą się stany zapalne jest narożny na zakwaszenie.
W takim przypadku wapń z kości jest zużywany na alkalizację organizmu.
Próchnica zębów zakwasza organizm
Witamina D poprawia transport wapnia w jelicie cienkim z udziałem białka transportującego wapń oraz wpływa na aktywność osteoblastów w kościach. W ten sposób wzmacnia kości i zęby.
Dzieci, które przechodzą na zalecenia programu „Sześć kroków wyjścia z alergii” przestają cierpieć na próchnicę zębów, ponieważ program alkalizuje organizm, regeneruje nerki oraz przywraca proces wchłaniania i trawienia.
Likwidacja próchnicy zębów także ma wpływ na wzmocnienie nadnerczy.
Witamina D ma wpływa na pracę układu endokrynologicznego
Wyczerpanie nadnerczy zaburza gospodarkę endokrynologiczną. Natomiast prawidłowy poziom witaminy D, pomaga utrzymać tę równowagę.
Dodatkowo trzustka, która ma także wpływ na równowagę hormonalną, jest bardzo wrażliwa na niedobór witaminy D, ponieważ deficyt tej witaminy powoduje zaburzenia w wydzielaniu insuliny. Mamy wtedy do czynienia z insulinoopornością, która jest zmorą XXI wieku.
Leczenie insulinoopornością
Dlatego za nim sięgniesz po leki typu Metformina może warto uzupełnić witaminę D w organizmie.
Leczenie insulinooporności powinno przede wszystkim opierać się na wzmocnieniu nadnerczy, eliminacja produktów, na które jesteś uczulony.
Jak badać poziom witaminy D?
Przed pobraniem krwi do badania należy 12 godzin nie przyjmować żadnych posiłków. Wartości nie powinny być niższe niż 50 nmol/l w żadnym okresie w ciągu roku. W niektórych jednostkach chorobowych poziom witaminy D powonień przekraczać 100 nmol/l.
Jak suplementować witaminę D?
Produkty zawierające witaminę D: śledź w oleju, szczupak, pstrąg, sandacz, karp, halibut, żółtko jaja, kurczak ekologiczny, gęś kaczka, masło garni, schitake, pieczarki, grzyby leśne ( suszone na słońcu),
Plus suplementacja preparatami witaminy D, co najmniej 2000IU/d.
Pamiętaj: w trakcie suplementacji Wit D musi być podawane również wapno w ilości ok. 500 mg.
Proponuję cytrynian wapnia.
Od kwietnia do początku września dni słoneczne od 10.00-15.00, przebywać na słońcu przez 15 minut dziennie i należy odsłonić przynajmniej 18% powierzchni ciała.
Przeciwskazania do suplementacji witaminą D – bezwzględnie: hiperkalcemia (stężenie Ca w surowicy > 2,75 mmol/l)
Względnie: w historii choroby obecność kamieni nerkowych, sarkoidoza, urazy z unieruchomieniem.
Nie wystarczy tylko suplementować preparatami zawierającymi witaminę D, ale również należy zadbać o prawidłowe wchłanianie tej witaminy, jak to zrobić?
Poznaj program „Sześć kroków wyjścia z alergii”, który regeneruje jelita i likwiduje stany zapalne w organizmie.