W Pytanie na śniadanie, nawiązała się dyskusja na temat nerek i nadnerczy. Co jeść żeby nie nadwyrężać naszego organizmu? Poniżej kilka podstawowych zasad:
[divider width=”full”]
[gap height=”30px”]
CAŁKOWICIE WYKLUCZ
[gap height=”30px”]
- wędliny
- rosoły
- podroby
- cukier
- słodycze
- sztuczne słodziki
- przetworzone produkty zbożowe (np płatki śniadaniowe)
- mąkę oczyszczoną
- ryż oczyszczony
- koncentraty mąk bezglutenowych
- kawę
- herbatę
- czekoladę
- alkohol
- napoje zawierające kwas węglowy (czyli wszystko co gazowane)
- sery: żółty, topiony, pleśniowy
[divider width=”full”]
[gap height=”30px”]
OGRANICZ DO 100g DZIENNIE
[gap height=”30px”]
- mięso
- ryby
- jajka
[divider width=”full”]
[gap height=”30px”]
STOSUJ
[gap height=”30px”]
- WARZYWA – Wszystkie warzywa i soki warzywne świeżo i samodzielnie przygotowane.
- OWOCE – Wszystkie dojrzałe owoce, a także suszone bez dodatku siarki (oprócz śliwek świeżych i suszonych)
- WODOROSTY MORSKIE
- NABIAŁ : Jogurty naturalne bezsmakowe, Kefir naturalny bezsmakowy
- SEZAM
- MIGDAŁY
- NIEGAZOWANĄ WODĘ MINERALNĄ
- ZIOŁA – Natka pietruszki, szczypiorek, majeranek, tymianek, oregano, koper, kminek, papryka, pieprz, czosnek
[divider width=”full”]
[gap height=”30px”]
SŁABO ZAKWASZAJĄ
[gap height=”30px”]
- ROŚLINY STRĄCZKOWE
- ORKISZ I PEŁNOZIARNISTE PRODUKTY ZBOŻOWE
- KASZA GRYCZANA
- RYŻ BRĄZOWY
- ORZECHY
[gap height=”30px”]
Więcej w książce:
[gap height=”30px”]