Rozwijająca się nadwaga, a później otyłość prowadzi do rozregulowania gospodarki hormonalnej. Duża grupa hormonów to pochodne kwasów tłuszczowych, cholesterolu.
Hormony te powstają w tkance tłuszczowej. Do takiej grupy należą m.in. hormony płciowe i tarczycy.
Gospodarka hormonalna to tak naprawdę wiele mechanizmów, które opierają się na zależnościach. Część z nich działa jak fabryka, gdzie duża ilość materiału ( składników hormonu/ hormonu) powoduje dużą produkcję ( hormonu/ innego hormonu), ale też dostęp/ nadmiar hamuje proces powstawania. Wszystkie informacje są przekazywane przez, informatorów” i odczytywane przez receptory. Pojawiają się zaburzenia hormonalne. Praca tarczycy ulega zmianie. Wyniki badań hormonów, mogą być błędnie interpretowane przez występującą otyłość.
Otyłość przyspiesza dojrzewanie.
U otyłych dziewczynek zrasta się ryzyko wystąpienia PCOS (Zespołu policystycznych jajników). Z Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia z roku 2014 wynika, że w Polsce w przeciągu 5 lat od 2009, procent nastolatków (15-19 lat) z nadwagą i otyłością wzrósł o ok. 2 % wśród dorosłych. W Polsce ilość otyłych dzieci rośnie o ok. 10 tysięcy rocznie ( na podstawie przyrostu z lat 2009-2014).We wszystkich krajach rozwiniętych zauważa się taki niepokojący wzrost w przeciągu lat. Jak podaje badanie Eurostatu z roku 2014 w krajach Europy 15,9 % populacji była otyła, w Polsce dotyczyło to ok. 17 % ludzi?
Myślę, że obecna sytuacja związana z sytuacją pandemiczną znacznie pogłębi problem otyłości wśród dzieci i młodzieży.
Nadmiar tłuszczów i cukrów prostych prosta droga do insulinooporności
Nadmiar tłuszczu tj. kwasów tłuszczowych pozyskanych z pożywienia jest gromadzony w tkance tłuszczowej. Za duża ilość węglowodanów prostych np. z cukru, miodu, owoców, ulega przekształceniu w trójglicerydy, a to też składnik tkanki tłuszczowej. Warunki sprzyjają zwiększeniu ilości oraz objętości komórek tłuszczowych. Ich większa Ilość decyduje o wzmożonym łaknieniu, a w przyszłości już nie ulegnie zmniejszeniu. Komórki tracą wrażliwość na insulinę. Rozwija się insulinooporność. Występuje zaburzenie gospodarki węglowodanowej jak nieprawidłowa glikemia na czczo. Za insulinooporność odpowiedzialny jest również stres!!
Insulinooporność może doprowadzić do cukrzycy.
Ilość chorych dzieci na cukrzycę typu 2, związaną z otyłością, wzrasta. Pojawiają się zaburzenia gospodarki tłuszczowej. Otłuszczają się narządy, a stan wątroby pogarsza się jak w przypadku regularnego picia alkoholu. Podlega zmianie funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, rośnie ryzyko miażdżycy już w grupie młodych dorosłych. Z czasem pojawia się nadciśnienie, problemy układu kostno-szkieletowego np. płaskostopie, mogą pojawić się problemy psychologiczne, bóle głowy. Sposób żywienia jest istotny już od okresu niemowlęcego i dziecięcego, rzutuje na całe życie. Konsekwencje błędów żywieniowych kształtowanych od dziecka oraz ograniczenia związane z otyłością, pokazują jak ważne jest niedopuszczenie do takiego stanu. Zadbajmy o przyszłość naszych dzieci! Racjonalny sposób myślenia o jedzeniu i prawidłowe nawyki żywieniowe to klucz dla zdrowego życia. Zastanówmy się, co im możemy podarować?
Inna przyczyna insulinooporności to alergię a o tym opowiem w następnym wpisie.