Czy alergia może utrudnić odchudzanie?

Wyobraź sobie, że po zjedzeniu np. glutenu zaczyna swędzieć Cię skóra, pojawia się śluz w stolcu lub układzie oddechowym.

Możesz być pobudzony lub osłabły, albo rozboli cię głowa. Inna przypadłość, to wahania wagi.

Czy jedna mała bułka pszenna, może przyczynić się do wzrostu wagi nawet o kilogram?

  Mam niedobre wieści, może. Otóż, po zjedzeniu glutenu, którego nie tolerujesz,   początkowo błona śluzowa jelita cienkiego, naczynia oraz mięśniówka wysyła informację do układu nerwowego jelita, następnie ten przekazuje informację do Centralnego Układu Nerwowego a ten wysyła informację zwrotną wzdłuż włókien parasympatycznych układu błędnego -do jelit.

Informacja o tym, że szkodzi Ci gluten wraca do śluzówki jelit, a one regulują gwałtownie na alergen. Mogą pojawić się luźne stolce, zaparcia, biegunki.

Zaczyna również reagować układ oddechowy, a czasami skóra.  W ten sposób organizm próbuje pozbyć się toksyn w postaci śluzu lub wysypek.

Jeżeli ten mechanizm zawodzi, wtedy organizm próbuje „rozcieńczyć” alergen zatrzymując wodę. Efekt? Jesteś cięższy o kilogram, czasami dużo więcej.

Jak poradzić sobie z wahaniami wagi?

  •  po pierwsze: diagnozuj się,
  • po drugie: należy czasowo wycofać produkt, który ci szkodzi,
  • po trzecie: pracuj nad swoimi emocjami, aby wyciszyć nerw błędny.

Nerw błędny związany jest z układem przywspółczulnym, który odpowiada za mechanizmy o charakterze regeneracyjnym, relaksacyjnym, przeciwzapalnym oraz za trawienie.

Obecne czasy narzucają nam ogromne tempo życia i w zasadzie funkcjonujemy w pobudzonym układzie współczulnym, czyli walcz-uciekaj.
Zagrożenie życia, bo tak ten stan odbiera nasz organizm upośledza trawienie, pracę serca, sen, nastrój, motywację, skupienie, procesy zapamiętywania.

W jaki sposób regenerować nerw błędny?

Dowiesz się w następnym wpisie….

Tymczasem zapraszam Cię do lektury mojego poradnika „Pokonaj alergię”, w którym omawiam program likwidujący obrzęki.