Prawdopodobnie Ameryki nie odkrywam, jak powiem ze prawidłowa praca układu pokarmowego ma wpływ na cały organizm. Wszyscy to wiemy, jednak nie wszyscy o niego dbamy. Zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, źle wpływają na układ odpornościowy, endokrynologiczny oraz nerwowy. Podstawowe czynności układu pokarmowego to motoryka, wydzielanie, trawienie, wchłanianie, wydalanie i ochrona. Ma co robić!

BUDOWA UKŁADU POKARMOWEGO, WSZYSCY WIEMY CO MAMY W BRZUCHU?

Układ pokarmowy, inaczej trawienny, składa się z przewodu pokarmowego, czyli jamy ustnej i przełyku oraz żołądka, jelita cienkiego, jelita grubego, odbytu. Na prawidłowe działanie tego układu mają wpływ gruczoły trawienne, które są z nim połączone: ślinianki, trzustka i wątroba. Ogromna fabryka, na która nie zwracamy uwagi, dopóki dobrze funkcjonuje. Jeśli pomożemy układowi pokarmowemu dobrze spełniać swoje zadanie, uchroni nas to przed nietolerancją i alergią pokarmową.

Proces trawienia rozpoczyna się od gryzienia. Podczas jedzenia wykonujemy tak ważne czynności, jak gryzienie i żucie. Żując pokarm, mieszamy go ze śliną i rozdrabniamy, co ułatwia trawienie przez enzymy trawienne.

Ważna ŚLINA.

W procesie trawienia ważna jest ślina. Znajdują się w niej enzymy trawienne. Ślina również rozpuszcza pokarm, wypłukuje jego resztki, chroni jamę ustną przed kwaśnymi i drażniącymi substancjami zawartymi w jedzeniu. Dzięki niej trawienie zaczyna się już w jamie ustnej.

Ślina zawiera lizozym, który ma działanie bakteriobójcze między innymi na Helicobacter pylori. Czasami małe dzieci liżą rany intuicyjnie działają przeciwbakteryjnie.

Ślina chroni błonę śluzową i nawilża jamę ustną, co jest konieczne podczas mówienia. Aż 99,5% śliny to woda. Wydzielanie śliny wynosi średnio 0,3–0,5 ml/min, natomiast podczas ssania cytryny zwiększa się do 5,0 ml/min. Dobrze jest wypić przed posiłkiem wodę z dodatkiem plasterka ekologicznej cytryny.

Czy alergik może pić wodę z cytryną na czczo?

Woda z cytryna jest bardzo dobrym sposobem na pobudzenie ślinianek do wytwarzania śliny. Na pewno jest bezpieczniejsza niż picie octu jabłkowego.
Jednak na wszelki wypadek sprawdź, czy tolerujesz cytrynę.

Jak to zrobić?

Możesz natrzeć nadgarstek skórką z cytryny i obserwować, czy nie pojawi się wysypka. Prosta domowa metoda. Oczywiście może się okazać, że jednak pomimo tego, ze skóra nie reaguje na cytrynę, nie tolerujesz cytryny, więc na wszelki wypadek pij wodę z cytryną, co drugi dzień.

Proponuję pić wodę z cytryną, co 2 dzień i jeżeli nagle pojawi się zgaga, natychmiast ją odstaw.

BEZPIECZNE DLA ALERGIKA SPOSOBY NA WYDZIELENIE ŚLINY

Przede wszystkim naucz się relaksacji w trakcie gotowania.

Organizm alergika kocha domowe jedzenie, ale alergik niekoniecznie kocha gotowanie.

A przecież gotowanie dla siebie nie musi być drogą przez mękę, ale czasem, który poświęcasz dla swojego organizmu i słuchasz go czego tak naprawdę potrzebuje.

Gotowanie, to medytacja w ruchu. Piękne, ale jak to wprowadzić?

Zrób głębokie oddechy, rozluźnij się . Następnie otwórz lodówkę i pozwól sobie intuicyjnie wybrać produkty z których będziesz gotować. Gorzej, jak w lodówce nie ma kolorowych warzyw, różnorodnych produktów białkowych, jak ryb, mięsa, jaj. Jest tylko spleśniały ser, wysuszona wędlina, parę listków sałaty.

No cóż, po prostu lodówkę uzupełnij kolorami warzyw, ziół, sałat i do dzieła!

Już podczas gotowania, czując zapach przygotowywanej potrawy wytwarzamy ślinę. Fajnym sposobom, aby zacząć gotować dla przyjemności, jest podsmażany zapach ziół. Oki, nie wszyscy alergicy mogą stosować przyprawy, ale zauważyłam, że jednak alergicy najmniej reagują na świeże przyprawy. Zanim zastosujesz zioła w kuchni przeczytaj artykuł Pij zioła a pozbędziesz się alergii.
Leczenie alergii- spożywanie posiłków w spokoju.

Często jemy posiłki przed telewizorem, patrząc na sceny pełne przemocy i konfliktów. Żołądek nie może prawidłowo trawić pokarmu, jeśli mózg otrzymuje informacje: „Jesteśmy świadkami morderstwa”. Dla mózgu to nie fikcja. W tym momencie negatywne emocje odczuwa cały organizm.

Kup duży stół.
Urządzając domy i mieszkania, rzadko kierujemy się troską o swoje zdrowie, a częściej modnymi trendami dotyczącymi wystroju wnętrz. W naszych domach zaczyna brakować stołów, przy których można prosto usiąść na wygodnym krześle. Talerze z posiłkiem kładziemy na niskich ławach. Siedzimy ze ściśniętym żołądkiem. To bardzo źle wpływa na proces trawienia.
Żołądek jest mocno unerwiony, więc gdy się garbimy w trakcie jedzenia, uciskamy różne nerwy. Babcie i dziadkowie częściej niż rodzice upominają dzieci: „Siedź prosto”, „Nie garb się przy jedzeniu”. Siedząc przy stole w prawidłowej pozycji, od razu odczujemy pozytywne skutki.

Dlatego staraj się celebrować jedzenie. Nakryty stół, kwiaty w wazonie. Nawet w pracy, malutki kwiatuszek w mini wazoniku. Rozłóż na biurku piękną papierową serwetkę. Chodzi o skupienie w trakcie jedzenia tylko na tej czynności. Nie przeglądaj skrzynki mailowej, FB, Instagrama itp.

W domu. Wyłącz telewizor w trakcie posiłku, nie czytaj gazet. Prowadź miłe pogawędki z rodziną. Nie pozwalaj sobie na wybuchy agresji w trakcie posiłku i nie stresuj się dziećmi, gdy jesz. Dokładnie gryź każdy kęs a jeżeli jesteś chory żuj pokarm około 40 razy zanim go połkniesz.

Jak gotować w alergiach ?

Może przyda Ci się wiedza z moich warsztatów online. Proponuję Ci zapoznaj się z warsztatami online „Dieta rotacyjna” lub z moim poradnikiem „Pokonaj alergię”

Napisz w komentarzu, co najbardziej lubisz jeść, a ja odpowiem Ci czy to są bezpieczne produkty w alergii.