Produkty zakazane w ciąży
Produkty zakazane w ciąży oraz podczas karmienia.
• nadmiernie ogrzany olej spożywczy, frytki (niszczą kosmki jelitowe)
• produkty zwęglone i grillowane
• produkty spożywcze wysokoprzetworzone
• produkty głęboko mrożone oraz podgrzewane w mikrofali – przeciwwskazane, ponieważ także mają zmniejszoną wartość odżywczą
• ogranicz pomidory – powodują zatrzymanie wody w organizmie; ponadto pomidory zawierają dużą ilość histaminy, która także nie jest wskazana w okresie ciąży; pomidory jedz co 4. dzień
• wywary mięsne (zawierają dużo alergenów oraz puryn, które obciążają nerki)
• mięso wieprzowe oraz wędliny – mają silne właściwości alergizujące; ponadto wędliny zawierają dużo soli, która może obciążać pracę nerek
• biały cukier – wypłukuje związki mineralne z organizmu człowieka
• biała mąka – zupełnie zakazana
• rafinowana sól
• potrawy ostre – ponieważ mogą alergizować
• słodycze, czekolada
• serki homogenizowane, jogurty smakowe, żółte sery, serki spulchnione azotem
• soki owocowe – przemysłowe
• gotowe płatki śniadaniowe z sokiem pomarańczowym
[divider width=”full”]
Pamiętaj!
Kobiety alergiczne często borykają się z niedoborami pokarmowymi, a w okresie ciąży mocno wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
[divider width=”full”]
Jakie produkty spożywcze są zdrowe w ciąży?
W obecnych czasach nie ma produktów zdrowych, są bardziej bezpieczne i mniej bezpieczne. Ale nie wpadaj w panikę z tego powodu. Mimo wszystko organizm człowieka ma silne właściwości adaptacyjne. Oczywiście w ramach zdrowego rozsądku.
Dla potrzeb rozwijającego się dziecka spożywaj codziennie:
• pięć porcji świeżych warzyw i owoców: w wypadku alergii na świeże owoce i warzywa należy je poddać obróbce technologicznej, tracą wówczas swoje właściwości alergizujące – dlatego dobrze stosować potrawy z warzyw pieczonych i duszonych;
• bezglutenowe zboża: proso, naturalny ryż, kaszę kukurydzianą, amarantus, komosę ryżową;
• warzywa i owoce, które zawierają beta-karoten (marchew, dynia, nać pietruszki, morele);
• rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica oraz przetworzona soja, jeżeli nie ma na nią alergii) – każdego dnia lub co 4. dzień;
• rośliny zielone: sałata, brokuł, szczypiorek, nać pietruszki, jarmuż, rzeżucha itp.), mniejszą ilość szpinaku i botwinki;
• kompoty z owoców dojrzałych – niesłodzone;
• suszone owoce (rodzynki, figi, daktyle, morele) – tylko ekologiczne, co 4. dzień;
• mięsa: królik, indyk, gołąb – należy dbać o rotację spożywanych mięs;
• ryby, jeżeli nie ma na nie uczulenia, oraz glony morskie – co 4. dzień;
• migdały słodkie, sparzone i obrane ze skórki;
• substancje słodzące: małe ilości brązowego cukru, miód (chyba że występuje w rodzinie alergia wziewna, to lepiej miód ograniczyć);
• przyprawy (wanilia, kardamon, cynamon, imbir – w ograniczonych ilościach, gałka muszkatołowa, oregano, tymianek, rozmaryn, świeża pietruszka);
• napoje (ciepła przegotowana woda, woda mineralna niegazowana, soki warzywne, soki owocowe, ale tylko przygotowane w domu);
• tłuszcze roślinne – najwyższej jakości oliwa z oliwek, olej rzepakowy bezerukowy, olej z pestek winogron, olej z siemienia lnianego; w wypadku depresji lub gorszego samopoczucia psychicznego, co w ciąży nie należy do rzadkości – zwiększ ilość oleju lnianego do dwóch łyżek dziennie oraz wprowadź do diety orzechy włoskie, jeżeli nie masz na nie uczulenia.
[divider width=”full”]
Uwaga!
Olej lniany powinien być świeży. Przestrzegaj terminu ważności. Niewskazany w diecie w okresie, kiedy starasz się o poczęcie dziecka, ponieważ zapłodnione jajeczko pod jego wpływem nie ma możliwości zagnieżdżenia się w macicy. W późniejszym okresie ciąży – bardzo wskazany w diecie matki.
[divider width=”full”]
Z powyższych produktów można w kuchni wyczarować wspaniałe aromatyczne dania. W tym okresie następuje programowanie chorób na późniejszy okres życia; mogą się one ujawnić pod wpływem niesprzyjających czynników środowiska.
Szczególnie niebezpieczne są niedobory pokarmowe w I trymestrze ciąży, ponieważ ma on istotny wpływ na zapobieganie ryzyka wad wrodzonych.
[divider width=”full”]
Więcej w książce: