Produkty zakazane w ciąży

Produkty zakazane w ciąży oraz podczas karmienia.

• nadmiernie ogrzany olej spożywczy, frytki (niszczą kosmki jelitowe)

• produkty zwęglone i grillowane

• produkty spożywcze wysokoprzetworzone

• produkty głęboko mrożone oraz podgrzewane w mikrofali – przeciwwskazane, ponieważ także mają zmniejszoną wartość odżywczą

• ogranicz pomidory – powodują zatrzymanie wody w organizmie; ponadto pomidory zawierają dużą ilość histaminy, która także nie jest wskazana w okresie ciąży; pomidory jedz co 4. dzień

• wywary mięsne (zawierają dużo alergenów oraz puryn, które obciążają nerki)

• mięso wieprzowe oraz wędliny – mają silne właściwości alergizujące; ponadto wędliny zawierają dużo soli, która może obciążać pracę nerek

• biały cukier – wypłukuje związki mineralne z organizmu człowieka

• biała mąka – zupełnie zakazana

• rafinowana sól

• potrawy ostre – ponieważ mogą alergizować

• słodycze, czekolada

• serki homogenizowane, jogurty smakowe, żółte sery, serki spulchnione azotem

• soki owocowe – przemysłowe

• gotowe płatki śniadaniowe z sokiem pomarańczowym

[divider width=”full”]

Pamiętaj!

Kobiety alergiczne często borykają się z niedoborami pokarmowymi, a w okresie ciąży mocno wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

[divider width=”full”]

 

Jakie produkty spożywcze są zdrowe w ciąży?

W obecnych czasach nie ma produktów zdrowych, są bardziej bezpieczne i mniej bezpieczne. Ale nie wpadaj w panikę z tego powodu. Mimo wszystko organizm człowieka ma silne właściwości  adaptacyjne. Oczywiście w ramach zdrowego rozsądku.

Dla potrzeb rozwijającego się dziecka spożywaj codziennie:

• pięć porcji świeżych warzyw i owoców: w wypadku alergii na świeże owoce i warzywa należy je poddać obróbce technologicznej, tracą wówczas swoje właściwości alergizujące – dlatego dobrze stosować potrawy z warzyw pieczonych i duszonych;

• bezglutenowe zboża: proso, naturalny ryż, kaszę kukurydzianą, amarantus, komosę ryżową;

• warzywa i owoce, które zawierają beta-karoten (marchew, dynia, nać pietruszki, morele);

• rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica oraz przetworzona soja, jeżeli nie ma na nią alergii) – każdego dnia lub co 4. dzień;

• rośliny zielone: sałata, brokuł, szczypiorek, nać pietruszki, jarmuż, rzeżucha itp.), mniejszą ilość szpinaku i botwinki;

• kompoty z owoców dojrzałych – niesłodzone;

• suszone owoce (rodzynki, figi, daktyle, morele) – tylko ekologiczne, co 4. dzień;

• mięsa: królik, indyk, gołąb – należy dbać o rotację spożywanych mięs;

• ryby, jeżeli nie ma na nie uczulenia, oraz glony morskie – co 4. dzień;

• migdały słodkie, sparzone i obrane ze skórki;

• substancje słodzące: małe ilości brązowego cukru, miód (chyba że występuje w rodzinie alergia wziewna, to lepiej miód ograniczyć);

• przyprawy (wanilia, kardamon, cynamon, imbir – w ograniczonych ilościach, gałka muszkatołowa, oregano, tymianek, rozmaryn, świeża pietruszka);

• napoje (ciepła przegotowana woda, woda mineralna niegazowana, soki warzywne, soki owocowe, ale tylko przygotowane w domu);

• tłuszcze roślinne – najwyższej jakości oliwa z oliwek, olej rzepakowy bezerukowy, olej z pestek winogron, olej z siemienia lnianego; w wypadku depresji lub gorszego samopoczucia psychicznego, co w ciąży nie należy do rzadkości – zwiększ ilość oleju lnianego do dwóch łyżek dziennie oraz wprowadź do diety orzechy włoskie, jeżeli nie masz na nie uczulenia.

 

[divider width=”full”]

Uwaga!

Olej lniany powinien być świeży. Przestrzegaj terminu ważności. Niewskazany w diecie w okresie, kiedy starasz się o poczęcie dziecka, ponieważ zapłodnione jajeczko pod jego wpływem nie ma możliwości zagnieżdżenia się w macicy. W późniejszym okresie ciąży – bardzo wskazany w diecie matki.

[divider width=”full”]

Z powyższych produktów można w kuchni wyczarować wspaniałe aromatyczne dania. W tym okresie następuje programowanie chorób na późniejszy okres życia; mogą się one ujawnić pod wpływem niesprzyjających czynników środowiska.

Szczególnie niebezpieczne są niedobory pokarmowe w I trymestrze ciąży, ponieważ ma on istotny wpływ na zapobieganie ryzyka wad wrodzonych.

[divider width=”full”]

Więcej w książce: