Skuteczna dieta bezcukrowa ma ogromne znaczenie w leczeniu wielu chorób dietozaleznych. Tymczasme dorośli i dzieci  mają problemy ze słodyczami. Szczególnie kobiety kochają słodycze, ale również coraz więcej mężczyzn zgłasza uzależnienie od cukru. Dzieci są wręcz pożeraczami produktów, które zawierają cukier. Szukamy bezpiecznych batoników bezcukrowych. Zamienników cukru. W tym wpisie chce przybliżyć zalecenia skutecznej diety bezcukrowej, która leczy jelita, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia stan psychiczny.

Skuteczna dieta bezcukrowa, zalecenia.

Skuteczna dieta bezcukrowa jest bardzo restrykcyjna. Jest ona dużym wyzwaniem dla wszystkich, ponieważ  smak słodki kojarzony jest z uczuciem błogości. Kubki smakowe , które wyłapują smak słodki dawały naszym przodkom poczucie bezpieczeństwa. Smak słodki zazwyczaj świadczył o tym, że pokarm który brali do ust nie był trucizną.  Dzisiaj smak słodki niekoniecznie znaczy zdrowie. Mało tego przemysł spożywczy wykorzystuje ten smak do tego, aby kamuflować negatywne działanie niektórych pokarmów na nasze zdrowie. Przykład. Jak smakuje Ci gorzka czekolada? Raczej wolisz tę słodszą, prawda?

Negatywne działanie cukru.

Negatywne działanie cukru na organizm już zostało potwierdzone  naukowo. Cukier niszczy kosmki jelitowe, osłabia układ odpornościowy, wpływa na układ nerwowy człowieka, powoduje m.in. migrenowe bóle głowy. Dodatkowo osłabia odporność. Cukier może być również odpowiedzialny za uporczywe biegunki, pokrzywki.

Dzieci potrzebują skutecznej diety bezcukrowej.

Układ nerwowy człowieka, a szczególnie dzieci, w dzisiejszych czasach jest narażony na nadmierną stymulację. O tym, że nadużywanie komputera, wielogodzinne oglądanie telewizji, brak ruchu, rozchwiany niejednokrotnie model rodziny potrafią zupełnie rozbić emocjonalnie, wiemy. Żywienie również ma istotny wpływ na emocje człowieka, może powodować zachowanie agresywne. Przede wszystkim, jeżeli dziecko nie radzi sobie z emocjami, nie podajemy mu cukru. Cukier szczególnie jest źle znoszony przez dzieci.

Ukryty cukier w zdrowym śniadaniu.

Dzieci kochają jeść na śniadanie równego rodzaju płatki. Zdarza się jednak, że nie jedzą śniadania w ogóle, tylko kupują w sklepach słodycze. Nauczyciele skarżą się, że dzieci są nadpobudliwe w szkole. Mają problemy  z koncentracją oraz z tym żeby spokojnie wysiedzieć 45 minut w sali lekcyjnej.

Jak sprawić żeby dzieci odczuwały słodki smak potraw, które nie są za bardzo słodkie?

Podaj potrawy lekko ciepłe.  Na przykład letni kompot daje wrażenie bardziej słodkiego niż zimny.

Optymalna temperatura odczuwania smaku słodkiego to 35–50°C. Dobrze, abyś odzwyczajając się od smaku słodkiego, pamiętał o tej zależności i w takiej temperaturze podawał napoje czy kisiele.

Ekwiwalenty cukru na skutecznej diecie bezcukrowej.

Cukier można zastąpić dojrzałymi owocami i ekologicznymi suszonymi owocami. Polecam również nierafinowany cukier buraczany z dodatkiem melasy. Nie jest zbyt smaczny, więc na pewno nie będzie nadużywany. Nie polecam stewii, inuliny, słodzików, słodów, syropów, miodu.

 Owoce suszone na skutecznej diecie bezcukrowej

Na polskim rynku można kupić suszone morele, rodzynki, daktyle, śliwki, figi.

W handlu bardzo często występują owoce suszone konserwowane siarką, co u alergika może nasilić niekorzystne objawy. Dlatego najlepiej kupować ekologiczne owoce suszone. Im bardziej owoc jest nasączony siarką, tym bardziej się błyszczy. Suszone owoce stanowią dobre źródło witamin oraz błonnika, o który trudno w diecie bezglutenowej. Bezpiecznie jest każdego dnia zjadać inny rodzaj suszonych owoców.

Samodzielnie suszone owoce są najzdrowsze. Susz nieobrane owoce, pokrojone w plastry, w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami w temperaturze ok. 60°C.

Inulina jest zalecenia w skutecznej diecie bezcukrowej. 

Inulina to węglowodan złożony z cząsteczki glukozy oraz kilkudziesięciu cząsteczek fruktozy. Wiązania między tymi cząsteczkami są nie do rozerwania przez żaden z ludzkich enzymów trawiennych.

Ma to bardzo duże znaczenie dla jelit, ponieważ inulina ochrania jelita, stanowi źródło energii dla enterocytów oraz jest pożywką dla bakterii kwasu mlekowego.

U osób z zaburzoną florą bakteryjną może powodować uciążliwe wzdęcia. Inulina nie jest wskazana u osób z nietolerancją salicylanów.

Miód w skutecznej  diecie bezcukrowej

Miód zawiera: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, fluor, kobalt i jod. Żelazo z miodu jest prawie w 60% wykorzystywane do produkcji hemoglobiny. Należy pamiętać, aby miodu nie dodawać do wrzątku, ponieważ już w temperaturze 60°C traci on swoje dobroczynne właściwości. Dla alergika miód może być czynnikiem alergizującym.

Fruktoza czy bezpieczna dal zdrowia?

Fruktoza znajduje się w dojrzałych owocach. Pamiętaj, żebyś nie jadł więcej niż 300 g owoców dziennie, ponieważ fruktoza może zwiększyć zawartość trójglicerydów w surowicy krwi. Nie używaj czystej fruktozy w żywieniu. Bardzo duża grupa moich pacjentów cierpi na rozwój zagrzybienia. W takim przypadku należy fruktozę pod postacią owoców również wyłączyć z diety.

Fruktoza występuje w owocach i miodzie. Zdarza się, że niektórzy moi pacjenci nie tolerują fruktozy z powodu zaburzeń flory bakteryjnej. Istnieje rzadka choroba uwarunkowana genetycznie, która nazywa się fruktozemią, oraz często występujący zespół złego wchłaniania fruktozy. Z reguły fruktozemię wykrywa się u niemowląt karmionych piersią, u których zaczyna się wprowadzać pokarmy stałe.

Ilość cukru dozwolona w trakcie stosowania zaleceń programu „Sześć kroków wyjścia z alergii”

Najbezpieczniej jest używać nierafinowany cukier trzcinowy lub buraczany w śladowych ilościach, służących tylko do dosmaczenia potrawy.

Więcej na temat skutecznej diety bezcukrowej dowiesz się z poradnika „Pokonaj alergię” oraz warsztatów online 6 kroków wyjścia z alergii.