Skuteczna dieta bezmleczna nie zawiera żadnych produktów na bazie mleka.
Od paru lat przez Internet przeszła fala informacji o szkodliwości mleka i produktów mlecznych. Jak to się stało, że mleko, które stanowiło główne wyżywienie naszych przodków dzisiaj nam szkodzi? Wszystkiemu winien jest przemysł spożywczy, ponieważ białka mleka są dodawane prawie do każdego produktu. Białko mleka jest „zapychaczem”. Natomiast laktoza, którą również dodaje się do wielu produktów, podnosi walory smakowe. Nadmiar doprowadził do nietolerancji, głównie laktozy. Wielu konsumentów źle znosi laktozę, więc przemysł mleczarski wypuścił na rynek produkty bezlaktozowe.
Pacjenci często pytają mnie, czy na pewno muszą być wykluczone z diety produkty mleczne np. w trakcie regeneracji jelit, ponieważ brakuje im smaku mleka. Dodatkowo boją się o niedobory wapnia. Ten artykuł ma na celu przeprowadzenie Cię bezpiecznie po gąszczu informacji na temat zastosowania skutecznej diety bezmlecznej.
Jaka jest główna przyczyna nietolerancji mleka i produktów mlecznych?
Główną przyczyną nietolerancji mleka jest laktoza, czyli cukier mleczny – podstawowy węglowodan występujący w mleku ssaków. Laktoza, żeby została wchłonięta z przewodu pokarmowego i nie stwarzała problemów zdrowotnych, musi być rozłożona przez enzym laktazę. Enzym ten produkowany w jelicie cienkim.
Niedobór enzymu rozkładającego laktozę może wynikać z defektu genetycznego. Na szczęście dysponujemy badaniami genetycznymi w tym kierunku i już dość szybko można to stwierdzić. Wówczas dieta bezmleczna powinna być stosowana do końca życia. .
Niedobór enzymu rozkładającego laktozę może być czasowy, ponieważ wynika on z choroby jelit, które są czasowo uszkodzone przez wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty. Może być tak, że całe życie tolerujesz laktozę a zachorujesz na tzw. „jelitówkę” i zauważasz, że po wypiciu mleka masz biegunkę, albo ogromne wzdęcia.
Wtedy należy wprowadzić dietę bezmleczną na okres co najmniej 6 tygodni.
Skuteczna dieta bezmleczna nie może zawierać białek mleka i laktozy.
Do białek tych zaliczamy kazeinę, kompleks serwatkowy, alfa-laktoglobulina, beta-laktoglobulina.
I tak kazeina jest odporna na działanie wysokich temperatur. Tak więc gotowanie nie likwiduje alergizacji kazeiny. Inne białko kompleks serwatkowy – alfa-laktoglobulina trawiona jest przez pepsynę w żołądku i trypsynę w dwunastnicy. Najgorsza jest frakcja Beta-laktoglobulina – układ trawienny człowieka nie radzi sobie z tym kompleksem. Naukowcy dowiedli, że u 95% karmiących matek beta-laktoglobulina przenika do pokarmu po kilku godzinach od spożycia mleka lub produktów mlecznych. Frakcja ta jest najbardziej odpowiedzialna za alergizację niemowląt. Pytanie jest, czy w ogóle mleko służy człowiekowi?
Również produkty bezlaktozowe, muszą być wycofane w diety w trakcie regeneracji jelit, ponieważ zawierają białka mleka.
Wzdęcia mogą być objawem nietolerancji produktów mlecznych.
Laktoza często nie służy człowiekowi. Wskutek niestrawionej laktozy, która przechodzi z jelita cienkiego do grubego, pod wpływem bakterii dochodzi do pojawienia się gazów. Pojawiają się również inne produkty fermentacji drażniących błonę śluzową jelit. Objawia się to wzdęciami, bólami jelit. Pacjenci często robią badania w kierunku SIBO. Może za nim wydasz pieniądze na te badania wprowadź skuteczną dietę bezmleczną na okres 6 tygodni. Po tym czasie powinny odbudować się jelita i prawdopodobnie zaczniesz tolerować laktozę w produktach mlecznych.
Czy dieta bezmleczna może doprowadzić do niedoborów wapnia?
Obecnie pomimo spożywania bardzo dużej ilości produktów mlecznych obserwuje się wzrost występowania próchnicy i osteoporozy. Zauważyłam na przykładzie moich pacjentów, jak bardzo wiele zależy od diety. Stan uzębienia tych, którzy zastosowali program „Sześć kroków wyjścia z alergii” znacznie się poprawił, pomimo że nie spożywają produktów mlecznych. Z czego to wynika? Otóż aby wchłonąć wapń, niezbędna jest odpowiednia ilość parathormonu – aktywnego metabolitu witaminy D, który jest produkowany w nerkach Potrzebna jest również kalcytoniny produkowana w tarczycy. Alergia na mleko powoduje stany zapalne tarczycy i nerek, dlatego powstaje błędne koło. Nietolerancja mleka, które ma być głównym źródłem wapnia, powoduje blokadę jego wchłaniania.
7 produktów bogatych w wapń, które mogą zastąpić mleko na skutecznej diecie bezmlecznej.
Produkty uzupełniające wapń w diecie bezmlecznej. Codziennie jedz rośliny zielone. Dzienna dawka to szklanka. Możesz jeść posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, koperek, rukolę, jarmuż, liście mniszka. Na co masz ochotę.
Do tego migdały, słonecznik. Wystarczy posypać potrawę. Codziennie spożywaj kasze, chociaż 30g suchego produktu. Rekomenduję amarantus, qunoa, gryka, jaglanka, sorgo i inne. Dwa , trzy razy w tygodniu suche strączkowe. Na przykład dodaj soczewicę zieloną lub czerwoną do gotowania potraw. Wystarczy 30g suchego produktu. Namawiam Cię również posypania szczyptą suszonych zmielonych glonów potraw, np. kombu. Pamiętaj, aby glony były z hodowli ekologicznej.
Nie zapomnij pić wody. Najlepsza jest taka w której proporcja Ca : Mg wynosi 2 : 1.
Rekomenduję Muszyniankę Niskonasyconą CO2
Zamienniki mleka na skutecznej diecie bezmlecznej?
Jeżeli brakuje Ci masła, możesz zastosować masło garni, ale kupuj go tylko w sklepie ze zdrową żywnością. Zwracaj uwagę na to, aby było przechowywane w lodówce.
Jeżeli masz cierpliwość namawiam Cię do przygotowania masła garni w domu. Jak to zrobić dowiesz się z warsztatów online. Masło garni możesz używać do smażenia.
Czasami dzieciom brakuje smaku mleka, na warsztatach online uczę, jak w prosty sposób można napoje zbożowe wyprodukować w domu. Na pewno są one o wiele tańsze niż te produkowane przemysłowo.
Jakich produktów należy unikać na skutecznej diecie bezmlecznej?
Produkty, których należy unikać, będąc na diecie bezmlecznej: słodkie mleko, kefir, jogurt, śmietana, masło, maślanka, sery takie, jak: twaróg, topiony, twardy (żółty), pleśniowy, homogenizowany.
I to nie wszystko, eliminuj z diety również : pieczywo, ciasto, rogale, drożdżówki, bułki maślane, ciasteczka, suchary, herbatniki (zwróć również uwagę, czy w gotowym chlebie bezglutenowym nie ma dodatku mleka krowiego).
Białko mleka znajdują się w takich produktach, jak lody, czekolada, ptasie mleczko, kiełbasy homogenizowane (parówki, mortadela), wędliny podrobowe mięsne i drobiowe (np. pasztetowa), pasztety mięsne i drobiowe, galantyny, gotowe płatki zbożowe, purée ziemniaczane w proszku, zupy w proszku, napoje mleczne w proszku, margaryna, sosy sałatkowe, kremy, majonezy, naleśniki, pierogi, chrzan tarty, sos chrzanowy, gotowe potrawy z ryb morskich (ryby moczy się w mleku, aby usunąć ich zapach), niektóre leki (witaminy).
Sprawdzaj skład leków, ponieważ często zawierają laktozę. U osób uczulonych na biało mleka karowego często zdarza się relacja krzyżowa na mięso wołowe, również ono powinno być z diety wyeliminowane.
I to jest częściowa informacja, gdzie znajdują się białka mleka. Jeżeli temat Cię zainteresował odsyłam Cię po więcej wiedzy na ten temat do mojego poradnika Pokonaj alergie.
Podsumowując.
O ile zdrowy człowiek powinien sobie poradzić z trawieniem mleka ssaków, najlepiej w postaci zakwaszonej, o tyle w wypadku występowania jakiegokolwiek rodzaju nadwrażliwości pokarmowej, która osłabia odporność człowieka i powoduje przewlekłe stany zapalne, podawanie produktów z mleka niesie ze sobą duże ryzyko.
Jeżeli przeszedłeś jakiekolwiek infekcje wprowadź na okres około 6 tygodni skuteczną dietę bezmleczną oparta na naturalnych produktach.
Należy również pamiętać o tym, żeby wprowadzić skuteczną dietę bezmleczną, należy wyeliminować również mięso wołowe oraz mleko wszystkich ssaków, ponieważ w mleku ssaków znajduje się laktoza.
Jeżeli potrzebujesz więcej informacji na temat skutecznej diety bezmlecznej zapraszam Cię do lektury poradnika „Pokonaj alergię” oraz zapoznaj się z treścią warsztatów online 6 kroków wyjścia z alergii.