Skuteczna dieta bezglutenowa.
Może spotkałeś się z stwierdzeniem, ze dieta bezglutenowa może szkodzić zdrowiu i musze zgodzisz się z tym stwierdzeniem chociaż zalecam ja moim pacjentom od 20 lat. Obserwując zmiany na rynku od 2009 roku, kiedy wydałam poradnik „Pokonaj alergię” w którym dokładnie omawiam tę dietę, muszę stwierdzić, że obecnie pojawiło się mnóstwo sprzecznych informacji na temat tej diety.
Z uwagi na fakt, że obecnie krąży w sieci mnóstwo sprzecznych informacji na temat tej diety w tym wpisie chcę uporządkować wiedzę na temat skutecznej diety bezglutenowej oraz odnieść się do produktów bezglutenowych , które są obecne na półkach sklepowych.
Na czym polega skuteczna dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa polega na eliminacji glutenu. W efekcie czego następuje regeneracja jelita. Gluten to białko roślinne, które znajduje się w pszenicy, jęczmieniu, życie. Jak widzisz gluten znajduje się w wielu produktach, które codziennie spożywasz. Najczęściej spożywanym zbożem zawierającym gluten to pszenica.
Z uwagi na fakt, że z pszenicą w obecnych czasach jest dość duży problem, ponieważ zwiększono w niej poziom glutenu o 50% w porównaniu z orkiszem – prymitywną jej odmianą, stanowi ona największe wyzwanie dla układu trawiennego człowieka, ponieważ nie radzi on sobie z trawieniem takiej ilości glutenu. Efektem tego jest osłabienie odporności.
Najbardziej ulubionymi potrawami zawierającymi pszenice jest pizza i makarony produkowane z nowoczesnej odmiany pszenicy -durum, która zawiera bardzo dużo tego białka. Przechodząc na dietę bezglutenową wszystkim bardzo brakuje smaku pszenicy durum. Na szczęście zboża bezglutenowe również są smaczne i można z nich przygotować smaczne potrawy, o czym przekonują się moi kursanci.
Komu skuteczna dieta bezglutenowa dosłownie ratuje życie?
Osoby które cierpią na nie tolerancję glutenu. Szczególnie diety bezglutenowej potrzebują chorzy cierpiący na celiakię, alergię na pszenicę, alergię na gluten. Do tej grupy należą również bądź chorzy z czasową nietolerancją glutenu w wyniku uszkodzenia kosmków jelitowych.
Jelita mogą być uszkodzone przez pasożyty, leki, bakterie, grzyby. Dużym problemem są również infekcje wirusowe np. koronawirusy, rynowirusy, grypy, eneterowirusy i inne.
Badając pacjentów, stwierdzam że wirusy często tygodniami uszkadzają jelita. Jednak bark jakichkolwiek objawów infekcji. Jedynie alergicy mogą zauważyć zaostrzenie się objawów alergii. Tak, więc osób, które powinny chociaż czasowo zastosować dietę bezglutenowej przybywa z roku na rok. Czasami starczy okres 6 tygodni skutecznej diety bezglutenowej, aby poprawić odporność i wrażliwość na alergeny.
Wykaz produktów bezpiecznych na diecie bezglutenowej.
Produkty są dozwolone a jakie niewskazane na skutecznej diecie bezglutenowej opracowałam dla Ciebie w poniższej tabelce.
DOZWOLONE | NIEWSKAZANE |
Ryż naturalny
Sorgo Kasza gryczana (niepalona) Kasza jaglana Amarantus (szarłat) Komosa ryżowa (quinoa) Kasza kukurydziana Makarony pełnoziarniste z dozwolonych kasz i ryżu |
Pszenica
Płaskurka Samopsza Żyto Orkisz Jęczmień Pszenżyto
|
źródło: B. Kropka „Pokonaj alergie”.
Ukryty gluten poważny problem w regeneracji jelit.
Kiedy dieta bezglutenowa nie przynosi oczekiwanych efektów? Jeżeli masz alergię musisz zastosować jeszcze inne eliminacje, aby zregenerować jelita. W tym celu polecam Ci program ” 6 kroków wyjścia alergii”. Dokładny opis masz w moim poradniku „Pokonaj alergie” .
Jeżeli Twoje jelita ucierpiały z powodu wirusów, bakterii, czy tez pasożytów, czasami wystarczy 6 tygodni skutecznej diety bezglutenowej. Jednak musi to dieta wolna od chemii oraz ukrytych źródeł glutenu.
Co to oznacza?
Czasami jest wrażenie, że unikamy glutenu, tymczasem nie zwracamy uwagę na to, że gluten może występować w takich dodatkach, jak białka pochodzenia roślinnego, skrobia warzywna, białka zbożowe, zagęszczacze i wypełniacze zbożowe, skrobia modyfikowana, skrobia.
Bardziej oczywiste dodatki, które mogą zaburzyć działanie diety bezglutenowej, to : mąka tortowa, mąka pszenna pytlowa, skrobia pszenna, otręby, otręby pszenne, gluten, kiełki pszeniczne, pszenicę, pszenicę durum (inna nazwa: semolina).
Przemysł spożywczy nie rozpieszcza tych, którzy stosują dietę bezglutenową.
Ukryte, bardzo zakamuflowane źródła glutenu, które mogą zaburzyć działanie diety bezglutenowej, to syrop z ciemnego ryżu, barwnik karmelowy, płatki zbożowe, chipsy, dipy do smarowania, majonezy, substancje zapachowe, czekolada płynna, kakao, kawa, herbata instant, zabielacze do kawy, masło orzechowe, niektóre lody, mieszanki przyprawowe, sos sojowy, jogurty owocowe, ocet spirytusowy, proszek do pieczenia.
Przemysłowe produkty bezglutenowe szkodzą zdrowiu.
W Europie na produkty pozbawione glutenu używa się terminu „bezglutenowy w technologii”. Wytwarza się je ze zbóż zawierających gluten, z których przemysłowo go usunięto, lub z produktów naturalnie niezawierających glutenu.
Na produktach bezpiecznych w diecie bezglutenowej znajdują się napisy „gluten-free foods”, „produkt bezglutenowy” albo znaczek przekreślonego kłosa. Niestety pojawiło się nieporozumienie, ponieważ
Gotowe produkty bezglutenowe, stasowane na diecie bezglutenowej mają zbyt małą zawartość witamin z grupy B, żelaza, cynku, magnezu, wapnia, błonnika. Zawierają również zbyt dużo tłuszczu i sacharozy. Ogólnie cechują się wysokim indeksem glikemicznym, co prowadzi do otyłości. Takie artykuły z atestem przekreślonego kłosa, zawierające często dodatki do żywności, najprawdopodobniej wyleczą jelita osób chorych na celiakię, ale u osób z alergiami na pewno będą przyczyną reakcji pseudoalergicznych. Obciążają one znacznie domowy budżet, a jednocześnie spowodują wzmożenie reakcji alergicznych. Nie ma szans na wyciszenie układu immunologicznego, jeżeli będzie się stosować jakiekolwiek produkty przemysłowe.
Co powiesz o tych dodatkach znajdujących się w produktach bezglutenowych?
Oto skład fabrycznie wypiekanego chleba: woda, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, cukier, jaja, nieutwardzona margaryna roślinna (tłuszcz palmowy, tłuszcz kokosowy, woda, olej rzepakowy, sól, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, naturalny aromat), glukoza, mleko w proszku, błonnik jabłkowy, substancje zagęszczające: hydroksymetyloceluloza i guma guar, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, drożdże, regulator kwasowości: kwas winowy, sól, naturalny aromat.
Główne niedobory pokarmowe wynikające z nieprawidłowo wprowadzonej diety bezglutenowej.
W nieleczonej skuteczną dietą bezglutenową nadwrażliwości na gluten dominują zaburzenia wchłaniania takich składników, jak: białko, wapń, żelazo i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, D, K). U pacjentów takich występuje również niedobór kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Dlatego możesz cierpieć na anemię, próchnicę oraz zaburzenia odporności. Innym problemem może być niedobór błonnika, jeżeli dieta zawiera bezglutenowe produkty przemysłowe pozbawione składników odżywczych.
Gdy zdecydujesz się na dietę bezglutenową pamiętaj, że należy codziennie spożywać rożnego rodzaju kasze bezglutenowe lubryż naturalny.
Warto pokochać takie produkty, jak kasza jaglana, komosa ryżowa (quinoa), kasza gryczana, ryż naturalny, amarantus oraz sorgo.
Chcesz bardziej poszerzyć wiedzę na temat diety skutecznej bezglutenowej zapraszam Cię do zapoznania się z treścią warsztatów online.
Na podsumowanie informacji na temat skutecznej diety bezglutenowej pamiętaj, że tylko produkty naturalne bez dodatków chemicznych i nie zawierające gluten, są skuteczną terapią na zniszczone jelita, które w 80% są odpowiedzialne za Twoją odporność na infekcje wirusowe, pasożytnicze, bakteryjne, czy tez alergeny, które spożywasz na co dzień .