Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc Ci w sprawnej nawigacji i wykonywaniu niektórych funkcji. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie w ramach każdej kategorii zgody.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są niezbędne do umożliwienia korzystania z podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Dokładnie przeżuty pokarm jest gotowy do dalszego etapu wędrówki. Przechodzi przez przełyk i wpada do żołądka. Ten organ przypomina worek wyścielony gładką, delikatną tkaniną – błoną śluzową. Nad błoną śluzową jest warstwa śluzu. W żołądku wytwarzana jest ważna glikoproteina – tzw. czynnik wewnętrzny (intrinsic factor, IF), który jest niezbędny do wchłaniania z jelit składników odżywczych, między innymi witaminy B12. Jego niedobór prowadzi do niedokrwistości megaloblastycznej. Prawidłowa funkcja żołądka ma również wpływ na wchłanianie żelaza, wapnia i magnezu.

Należy dbać o warstwę śluzową żołądka

Śluz znajdujący się w żołądku działała bakteriobójczo. Ma istotny wpływ na prawidłową pracę żołądka. Warstwa śluzowa prawie w 98% składa się z wody, dlatego należy wypijać odpowiednią ilość wody dziennie.

Śluz ma właściwości osłaniające. Tworzy barierę, która chroni śluzówkę żołądka przed samotrawieniem. Uszkodzenie tej ochronnej warstwy może przyczynić się do dużych problemów zdrowotnych. Śluzową warstwę ochronną może uszkadzać między innymi alkohol w stężeniu powyżej 30%. Dlatego nie powinno się pić alkoholu na pusty żołądek. Mocne alkohole dobrze jest rozcieńczać czystą wodą.

Jakie wpływ na śluzówkę żołądka mają leki NLPZ?

Za stany zapalne śluzówki żołądka i zanik warstwy śluzowej odpowiedzialne są często niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), które stosuje się w przypadku podwyższonej temperatury oraz bólu. Warstwę ochraniającą żołądek niszczą również fast foody, które są zazwyczaj wyjątkowo ciężkostrawne, oraz zbyt dużo kawy i zbyt mało wody. Ponadto żołądek bardzo źle znosi stres.

Jak chronić żołądek?

Przy pojawiających się często bólach żołądka czy ssaniu w żołądku dobrze jest wprowadzić do diety produkty zawierające naturalny śluz. Są to: babka płesznik, babka jajowata, nasiona chia oraz siemię lniane. Nasiona można stosować naprzemiennie, czyli codziennie jeść inny ich rodzaj.

Babka płesznik i babka jajowata –mieszanka nie nadaje się dla osób z chorujących na pyłkowicę lub astmę.
Aby wzmocnić ochronę śluzówki żołądka, można zrobić mieszankę składającą się z nasion babki płesznik oraz babki jajowatej.

Nasiona babki płesznik (Plantago psyllium) zawierają 10–12% śluzów, jest w nich 5–12% tłustego oleju. Nie zawierają skrobi. Nasiona babki jajowatej (Plantago ovata) mają w sobie 20–30% śluzów. Jest w nich skrobia. Najlepiej łączyć nasiona obu rodzajów babki i dodawać je do wypieków lub do gotowania kasz.

Dzienna dawka dla osób dorosłych to 10–30 g nasion babki płesznik oraz 12–40 g nasion babki jajowatej.

Nie ulega wątpliwości, że śluzy zawarte w nasionach babki mają właściwości lecznicze, ponieważ utrudniają wiązanie toksyn bakteryjnych do przewodu pokarmowego. Mają działanie przeciwzapalne i osłaniają ściany żołądka. Zmniejszają odczucie głodu.

Rośliny te są również cenną pożywką dla bakterii kwasu mlekowego (na podstawie: http://rozanski.li/?p=1159).

Nasiona Chia również pełnią funkcję ochronną żołądka. Można je stosować tak samo , jak babki płesznik, czy jajowata. Nie przekraczać ilości 20g na dobę. Mam wrażenie , ze nasiona Chia saą nadużywane. Mogą one doprowadzić do upośledzenia wychwalania wszystkich składników odżywczych. Mogą uczulać osoby, które maja alergie na salicylany.

Zdrowe się lniane.

Siemię lniane nie nadaje się dla osób chorujących na nietolerancję niklu.
Źródłem ochronnego śluzu jest również siemię lniane. Nie należy stosować siemienia lnianego w przypadku alergii na nikiel. Szwajcarscy autorzy poradników dietetycznych ostrzegają przed spożywaniem mielonych nasion siemienia lnianego niepoddanych obróbce termicznej ze względu na zawarty w nich szkodliwy cyjanowodór. Należy więc jeść nasiona gotowane. Olej z nasion siemienia lnianego koniecznie przechowujmy w lodówce w ciemnej szklanej butelce. Radzę kupować małe buteleczki oleju, ponieważ po otwarciu szybko się utlenia.

Napisz w komentarzu, jaki masz rodzaj alergii i według Ciebie , jakie nasiona ochraniające śluzówkę żołądka i jelit możesz stosować.